|
||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ממתיקים מלאכותיים
ממתיקים מלאכותיים הקדמה מהם ממתיקים מלאכותיים? יעילות במניעת השמנה אחת הטענות שעולות בנוגע לממתיקים מלאכותיים היא ששימוש בהם לא גורם לצריכה קלורית מופחתת – יש הטוענים שישנו "פיצוי" על ההחלפה של סוכר בחומרים דלי קלוריות ושבסופו של יום, השימוש בממתיקים לא מפחית את הצריכה הקלורית. ההסבר שלהם לכך הוא שכאשר אנו חשים בטעם מתוק, הגוף מצפה גם לכניסה של מזון שניתן להפיק ממנו אנרגיה. כאשר אנו צורכים ממתיקים מלאכותיים, ישנו נתק בין מה שהגוף מצפה לו לבין מה שקורה בפועל, מה שמגביר את הרצון לצרוך מזון מתוק ובכך הצריכה הקלורית עשויה אפילו לעלות. בנוסף לרצון המוגבר לאכול מתוק, ישנן ראיות לכך שהתגובה של הגוף למזון משתנה – בחיות ניסוי שהואכלו בממתיקים מלאכותיים, צריכה של מאכלים ממותקים עתירי קלוריות גרמה לעליה פחותה בחום הגוף – מדד לשריפת קלוריות. במחקר אחר שבוצע בבני אדם, נבדקה הפעילות המוחית בעת אכילת סוכר מול ממתיקים מלאכותיים ונמצא שבעת צריכת ממתיקים מלאכותיים מופעלים אזורים שונים במח בהשוואה לצריכת סוכר – הדבר יכול להסביר מדוע צריכה של ממתיקים מלאכותיים לא מפסיקה את הרצון לצרוך מזון מתוק. בעת צריכת סוכר, יש הפעלה של אזורים במח שגורמים להפסקת הרצון לצרוך עוד מזון מתוק – אזורים שכנראה לא מופעלים בעת צריכת ממתיקים מלאכותיים. הראיות בשטח בד"כ לא תואמות לטענות שהועלו – ככל הנראה, יש תועלת בצריכת ממתיקים מלאכותיים. נבחן כמה סוגים של מחקרים שבהם הנושא נבדק ואת תוצאותיהם. שיטת מחקר שכיחה בתחום היא שימוש בpreload. הרעיון הוא לתת לשתי קבוצות משקה/ארוחה/חטיף, כאשר יש הבדל בנפח/הרכב אבות המזון/ערך קלורי שניתן לכל קבוצה – המטרה היא לבחון האם המשתנים האלה ישפיעו על צריכת המזון בהמשך. במחקרים על ממתיקים מלאכותיים ניתן משקה ממותק עם סוכר רגיל לקבוצה אחת ומשקה עם ממתיק מלאכותי לקבוצה השנייה – המשקאות בעלי נפח זהה, אך כמובן שהרכבם וערכיהם הקלוריים שונים. אפשרות אחרת היא לתת מים רגילים או משקה עם ממתיק מלאכותי – הערך הקלורי זהה, נפח המשקה זהה וההבדל הוא רק בטעם. ראשית, מחקרים שהשוו בין מים רגילים לבין משקאות עם ממתיקים מלאכותיים הראו שצריכה של ממתיקים מלאכותיים לא גרמה לתחושת רעב מוגברת. שנית, נמצא שצריכה של משקאות עם ממתיקים מלאכותיים לא גרמה לאכילת יתר בארוחה הבאה בהשוואה לצריכה של משקאות ממותקים – משמע, הקלוריות ש"נחסכו" על ידי השימוש בממתיק אכן נחסכו ולא גרמו לצריכת יתר של קלוריות בהמשך. באופן עקרוני, גוף האדם יודע לפצות על מחסור או עודף באנרגיה – כאשר הוא מפצה בצורה משמעותית יותר על מחסור באנרגיה. לדוגמא, כאשר אדם מקצץ משמעותית בצריכה הקלורית שלו, תגובת הגוף תהיה עליה משמעותית ברעב ובמוטיבציה לצרוך מזון. כאשר אוכלים בעודף, התגובה של הגוף להפחית את צריכת המזון היא פחותה. ישנה תיאוריה לפיה הגוף לא מפצה על צריכה עודפת של קלוריות במשקאות בצריכת מזון מופחתת – ולכן צריכה עודפת של פחמימות בשתייה עשויה להוביל לצריכה קלורית מוגברת סה"כ. מחקרים נוספים מצאו שצריכה של מזון עתיר קלוריות (צ'יפס למשל) לא גרמה לירידה בצריכת המזון לאחר מכן. החוקרים הסיקו שמנגנוני הפיצוי של הגוף אינם מדויקים ולכן סביר ששימוש בממתיקים מלאכותיים כן יסייע בצריכה קלורית מופחתת – הפיצוי של הגוף לא יגרום לאובדן האפקט שלהם. מחקרים נוספים הראו ששימוש באספרטיים, אחד הממתיקים המלאכותיים הפופולאריים, הוביל לירידה משמעותית יותר במשקל ולסיכוי גבוה יותר לשמור על המשקל לאורך זמן (המעקב נמשך שנתיים לאחר הדיאטה). סקירה של 16 מחקרים שבהם השוו בין קבוצה שצרכה מזון/שתיה ממותקת באספרטיים מול קבוצה שצרכה מזון/שתייה ממותקים בסוכרוז (סוכר רגיל) העלתה שהחלפת הסוכר באספרטיים הפחיתה משמעותית את הצריכה הקלורית. הפיצוי על צריכת הקלוריות המופחתת היה של כ36% - משמע, היה חסכון של כשני שלישים מהקלוריות. עבור משקאות הפיצוי היה קטן יותר – כ15%. משמע, מדובר בחסכון של כמות משמעותית מאוד אצל אנשים שצורכים כמויות גדולות (ואף פחות מכך) של משקאות ומאכלים ממותקים. החלפת הסוכר בממתיקים הובילה לירידה ממוצעת של 0.2 ק"ג בשבוע במחקרים שנסקרו. לסיכום, ניתן לומר שהשימוש האופטימלי בממתיקים מלאכותיים יהיה במשקאות – בו יש להם את האפקט הגדול ביותר על הערך הקלורי. חשוב לזכור שהאפקט של הממתיקים תלוי בתזונה – ללא צריכה קלורית מופחתת לא תתאפשר ירידה במשקל. בריאות השיניים בטיחות בהתייחסות יותר פרטנית, יש הרבה חששות באוכלוסיה בנוגע לאספרטיים. בסקירה שפורסמה ב2002, נסקרו מאות מחקרים שנערכו על אספרטיים, הן בחיות והן בקבוצות רבות של אנשים: סכרתיים, ילדים, מבוגרים נשים מניקות ועוד. מסקנות הסוקרים הייתה שמבחני הבטיחות של אספרטיים היו הרבה מעל הנדרש עבור הערכת הבטיחות של תוסף מזון ובהסתכלות על כל המידע – ברור שאספרטיים בטוח לשימוש ואין נושאים לא ברורים בנוגע לבטיחותו. חששות ספציפיים הועלו לאחרונה גם בנוגע לסוכרלוז – ממתיק שנחשב למאוד בטוח עד עתה בקרב הציבור. כאן בוצע מחקר בבני אדם בו נעשה שימוש בכמויות שונות של סוכרלוז למשך מספר חודשים ולא נמצאו בעיות בשימוש בו גם בשימוש ב500 מ"ג ליום – כמות שמקבילה מבחינת מתיקותה ל300 גרם סוכר (סוכרלוז מתוק פי 600 מסוכר). בנוסף, סקירת מידע על הממתיקים המאושרים על ידי הFDA קבעה שהם בטוחים לשימוש – בתוכם סוכרלוז. חשש נוסף שהועלה בנוגע לסוכרלוז הוא שהוא עשוי לגרום למיגרנות – דווח על 3 מקרים שבהם התפתחה מיגרנה, יתכן שכתוצאה מהשימוש. לאחר הדיווח, פורסמה דעת מומחה ששוללת את סבירותו – שוב, מפני שהממתיקים הוכחו כבטוחים ונסבלים היטב גם בכמויות אדירות וגם כי דווח על 3 מקרים בלבד מתוך מאות מיליוני אנשים שמשתמשים שנים בסוכרלוז ולכן סביר שהקשר מקרי. סיכום
- שימוש בממתיקים מלאכותיים יכול לחסוך בקלוריות ובכך להקל על צריכת קלוריות מתאימה, ללא ויתור על הטעם המתוק. - הממתיקים המלאכותיים מסייעים בשמירה על בריאות השן ומניעת חורים. - השימוש בממתיקים בטוח מבחינה בריאותית – אין ראיות מוצקות שיתמכו בטענות שהממתיקים מסוכנים לבריאות סימוכין: Nutrition Bulletin, 31, 115–128. A review of the effectiveness of aspartame in helping with weight control. |
||||||||
|